В навечерието на най-светлия духовен празник за всички славяни - 24 май, „Приста ойл" АД - Русе ще дари на град Одеса и на българската общност в Украйна паметник на създателите на славянската азбука св.св. Кирил и Методий.

Автор на бронзовите фигури на светите братя е скулпторът Валентин Василев, спечелил конкурс, обявен от „Приста ойл" през миналата година. Скулптурата е изпълнена от бронз и е висока 2,40 м.    

Паметникът ще бъде разположен пред хуманитарния корпус на Одески национален университет „И. И. Мечников" с ректор академик В.А. Смынтына и адрес град Одеса, Французкий булварь, 24/ 26.

Одеският университет е своеобразен културен и духовен център за българската общност в Украйна и бесарабските българи.

С Одеския университет е свързан живота на видни български възрожденци и творци като Христо Ботев, Иван Вазов, Алеко Константинов, Любен Каравелов.

В Ришельовский лицей, който през 1865 година е бил в Одески университет, образованието си получават и Найден Геров, Иван Богоров, Добри Чинтулов и бащата на Христо Ботев - Ботьо Петков.  

Тържественото откриване на паметника ще се състои на 26 май от 12 часа в присъствието на много представители на украинската култура и просвета, политици, дипломати и журналисти.

Българската делегация от гости ще бъде водена от министъра на образованието и просветата Даниел Вълчев и ще включва депутати от Комисиите на образованието и културата, писатели, журналисти, ректори на висши учебни заведения, директори на фондации и обществени организации с отношение към културното сътрудничество между България, Украйна и Русия      

Преди отпътуването на скулптурата от Русе към Одеса, Русенският митрополит  -негово високопреосвещенство владика Неофит, ще я благослови тържествено.  

Освещаването ще бъде на 11 май 2007 г. - денят, в който българската църква чества светите братя Кирил и Методий.

Специален гост ще бъде министърът на културата Стефан Данаилов. Поканени са губернаторът и митрополита на Одеска област.