24 Април 2024сряда06:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Патриарх Кирил:

Приехме от вас културно-генетичния код на Кирил и Методий

Руският църковен глава изрази сърдечна признателност за топлото посрещане, което му бе оказано у нас

/ брой: 100

автор:Дума

visibility 818

"Нито една национална култура не може да съществува без своя база, без основа. За нас това е източноправославната култура. Ние приехме от вас културно-генетичния код на братята Кирил и Методий". Това заяви в академичното си слово патриархът на Русия Кирил на тържество в края на посещението си у нас.
В рамките на тридневната визита в България патриарх Кирил посети парламента, Пловдив, Храм-паметник "Александър Невски" и Руската църква в София. Той поднесе венци и цветя пред паметника на цар Александър II - Освободителя на България.
В Пловдив патриарх Кирил бе посрещнат от хиляди жители. Високопоставената църковна делегация беше посрещната от митрополит Николай в храма "Св. Марина", където беше отслужен молебен. Кирил благослови гражданите на града и съпроводен от аплодисменти, премина през улиците на стария град. Руският църковен глава специално посети Пловдив, за да отдаде почит на руски военнослужещи, загинали през Руско-турската война през 1877-1878 г. за освобождение на България. Руският патриарх положи венци и говори за героизма на отдалите живота си за доброто на други.

Снимка Пресфото/БТА

При посещението си в Пловдив патриарх Кирил почете паметта на загиналите руски войни за свободата на България и поднесе цветя на паметника, издигнат на едно от пловдивските тепета. После изкачи стъпалата, за да се поклони пред монумента на Альоша

Хиляди души дойдоха и в Храм-паметника "Александър Невски", за да видят руския патриарх. Там заедно с българския патриарх Максим той отслужи литургия. Максим приветства руския патриарх Кирил с думите "Добре дошли на древната и гостолюбива българска земя, осветена от пролятата кръв на православни войни, достойни чеда на Светая Рус, които са били предани до саможертва за освобождаването от иго на своите събратя и единоверни чеда на България". Руският патриарх Кирил пък изтъкна, че българската църква е най-древната сред славянските и че е видяла своето високо предназначение в продължаването на проповедите на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Той припомни, че много руски войници заедно със своите български братя са дали живота си тук, по бойните полета, и заяви, че тази свята страница на нашите двустранни отношения никога няма да бъде забравена.
Духовното ни братство никой не може да разруши, никаква политическа конюнктура, никакво разбиране за изгода било то политическо или икономическо, защото то е скрепено с кръв. Това заяви в словото си руският патриарх Кирил, след като отслужи молебен в Руската църква в София.
Кирил бе удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Университета по библиотекознание и информационни технологии. Църквата не трябва да става част от националния фолклор, а да продължава да буди съвестта на хората, каза той. Патриархът на Москва и на цяла Русия изрази сърдечна признателност на патриарх Максим, на цялото българско духовенство и на всички граждани за топлия прием, който му бе оказан в България.


При посещението на руския патриарх в храма "Св. Николай Чудотворец" проф. Калин Янакиев, водещият на предаването "Вяра и общество" по БНТ Горан Благоев и още няколко души от групата, която подписа писмо с искане за отзоваване на представители на руската църква в София, и игумен Филип, не бяха допуснати в храма. През март 123 души се подписаха в подписка, в която заявиха, че в храма вместо мир и братска обич царят конфликт и разделение. Част от енориашите, както и сътрудник на предаването са чули, че е имало нареждане от страна на игумен Филип и от страна на Светлана Шаренкова, председател на Форум "България-Русия", Горан Благоев и проф. Калин Янакиев да не бъдат допуснати в храма. "Хората са го чули как руските охранители си говорят. Става въпрос за охранители, руски, на храма, които са си наети от самия храм. Това е абсолютно скандално. Това е дискриминация, проявена към български граждани на територията на България - нещо изключително недопустимо", каза Благоев.
 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ