Паметник на светити братя Кирил и Методий искат в Твер
Паметник на светити братя Кирил и Методий искат в Твер / Дарик нюз

Красива ваза, от натрошени скъпоценни камъни, подари на В. Търново делегацията на руския град Твер, пристигнала на посещение за честването на 135 години от Освобождението на старата столица. Подаръкът бе връчен на кмета Даниел Панов от председателя на администрацията на руския град Валерий Павлов, който преди 15 години е подписал договора за сътрудничество между Твер и В. Търново. Вазата е изработена през далечната 1960 г. в завод "Червен май" в Твер, същият който е направил и червената рубинена звезда на Кремъл. Именно Валерий Павлов видял вазата в музея на завода и тъй като била в цвета на В. Търново, разпоредил върху нея да бъде нарисуван гербът на Твер, за да бъде подарена на побратимения град.

Делегацията от Твер донесе и сертификати, доказващи, че подарените на старата столица частици от костите на генерал Гурко са автентични.

По време на разговора с Даниел Панов бяха договорени посещение на великотърновска бизнес- делегация в Твер, поставяне на копие от паметника на светите братя Кирил и Методий в руския град и гостуване на тамошната филхармония под Царевец.