Начало / Новини / Календар / 1150 години от Моравската мисия на светите братя Кирил и Методий

Аудитория № 8, Богословски факултет, пл. "Света Неделя" 19

Научният колектив на Проект „СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ – ДУХОВНИ ПРОСВЕТИТЕЛИ И ПОКРОВИТЕЛИ НА ЕВРОПА” (ЛИТУРГИЧНИ, ИКОНОГРАФСКИ и ХИМНОГРАФСКИ АСПЕКТИ) при Фонд „Научни изследвания“ към СУ „Свети Климент Охридски“ организира научен семинар, посветен на 1150 години от Моравската мисия на светите братя Кирил и Методий.

Семинарът се провежда в рамките на честванията, посветени на 125 години от основаването на Софийския университет.

Целта на Проекта е изследване и запознаване с просветителската и дипломатическа мисия на Кирилометодиевото дело. Важността на историческото дело – създаването на азбуката - има не само религиозно, политическо или дипломатическо значение, но преди всичко културно и духовно - основа за развитието на всички славянски народи, които със силата на писмеността и словото се нареждат достойно сред древните народи на Европа и света.

Каним преподавателите и студентите, обединени от общественополезната мисия за осъществяване на научен и културен форум по повод честванията, посветени на просветителската мисия и дейността на светите равноапостолни Кирил и Методий и техните ученици, да участват в осъществяването на този Семинар.

Участието на преподаватели и учащи се в Семинара ще даде позитивни резултати в научно-изследователската област, свързана с Теологията – Литургиката, Християнското изкуство, Химнографията, Историята на Църквата и Църковната дипломация, върху основата на просветителската и църковно-обществена дейност на светите братя Кирил и Методий.

Събитието ще се проведе на 26 ноември 2013 г., Богословски факултет, пл. "Света Неделя", 19; Аудитория № 8

Заявки за участие с научен доклад ще се приемат до 22 ноември 2013 г.

Email: studio.liturgico@gmail.com