Паметниците на Кирил и Методий в Русия

Паметникът на Кирил и Методий в Одеса, Украйна

Освен у нас 24 май е официален празник и в Русия, Чехия, Словакия и Република Македония. Чества се и в Беларус, Сърбия, Черна гора и др.
За пръв път Денят на славянската писменост в България се отбелязва в 1857 г., а в Русия – в 1863 г. През 1863 г., във връзка с честването на хилядолетието от Моравската мисия на светите братя просветители, руският Свети синод определя 11 май за празник на преподобните Кирил и Методий. През 1985 г., когато се отбелязват 1100 години от смъртта на Методий, в тогавашния Съветски съюз 24 май е обявен за празник на славянската култура и писменост. На 30 януари 1991 г. Президиумът на РСФСР приема постановление за ежегодното честване на Дни на славянската писменост и култура. С всяка изминала година празникът става все по-популярен, отбелязва се тържествено, мащабно и винаги различно в цяла Русия и в някои страни от ОНД /Общността на независимите държави/.
Първите изображения на светите братя в Русия са се появили във Велики Новгород, на паметника в чест на 1000-годишнината на Русия. Първият паметник на Кирил и Методий се е появил в Мурманск, където се възражда празникът на славянската писменост. През 1986 г. в знак на признателност България подарява паметник – точно копие на паметника в София. Открит е в 1990 г. Паметници на Кирил и Методий в Русия има още в Москва, Череповец, Дмитрово, Коломне, Владивосток, Черкеск, Липецк, Краснодар, Стари Рязан, Самара, Ханти-Мансийск, Сургут.
В Украйна има паметници на Кирил и Методий в Киев, Одеса, Донецк, Севастопол, Сваляве, Мукачево.
х х х
В навечерието на тазгодишния 24 май в Москва бе представена юбилейна пощенска марка, посветена на 1150-ата годишнина от създаването на Кирилицата и мисията на Светите равноапостоли Кирил и Методий в славянските страни. Пощенско–филателното издание е с тираж от 85 хил. екземпляра и е съвместно издание на България и Русия. На самия 24 май марката постъпи за продажба във всички пощенски клонове в Русия. Нейното валидиране е станало по време на тържествена церемония в българското посолство в Москва. Пощенски марки ще бъдат валидирани и в България, Чехия и Словакия.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*